ponedjeljak, 4. travnja 2016.

BRZO COKOLADNO CUDO





Sastojci
BISKVIT
5 jaja
6 žlica šećera
3 žlice mekog brašna
10 dag čokolade u prahu
15 dag mljevenih oraha
1/2 praška za pecivo
PRELJEV
14 dag šećera
14 dag maslaca
14 dag kvalitetne čokolade za kuhanje
2 cijela jaja
ZA VLAŽENJE
1 dl mlijeka
4 žlice ruma
ZA UKRAŠAVANJE
tučeno slatko vrhnje
Priprema
BISKVIT
1.
Cijela jaja istući sa šećerom dok ne postanu pjenasta, svijetla i gusta. Posebno pomiješati suhe sastojke. U jaja dodati suhe sastojke i sve skupa lagano promiješati. Smjesu izliti u prethodno podmazani i pobrašnjeni pleh veličine 25 X 40 cm i staviti da se peče u prethodno zagrijanu pećnicu na 175°C oko 25 minuta. Ohladiti.
PRELJEV
1.
Čokoladu istopite sa maslacem na vrlo laganoj vatri. U posudi dobro izmutite jaja sa šećerom da se šećer što više otopi. Tu smjesu dolijte u smjesu od čokolade i maslaca, te kuhajte neprestano miješajući na laganoj vatri ili još bolje na pari. Ne smije vam zavrijeti – jaja će koagulirati i krema više neće biti svilenkasta. Krema je gotova kad je gustoće srednje gustog pudinga.
SLAGANJE
1.
Ohlađeni biskvit zalijte s mješavinom mlijeka i ruma. Moja baka je uvijek ovaj kolač zalijevala šalicom kave, ali ja kavu ne volim, pa koristim mlijeko i rum. Ako volite kombinaciju čokolada-naranča naribajte u biskvit koricu naranče i pečeni biskvit zalijte sokom iscijeđene naranče. Pustite mašti na volju. Posebno dobro navlažite rubove kolača. Kad se tekućina upila na biskvit izlijte preljev i ostavite kolač da se dobro ohladi.
2.
Ukrasite po želji, a i ne morate. Ja sam na svaku kocku špricnula malo istučenog slatkog vrhnja, gore stavila čoko-lopticu i posipala čoko mrvicama.
Posluživanje
Kolač je najbolji dobro ohlađen i odstajao jedan dan. Narežite ga na kocke i poslužite svojim najmilijima uz mlijeko, čaj ili kavu. Možete ga lijevati i u košarice i poslužiti u ekstra bogatoj muffin verziji. Ako želite da bude još kremastiji slobodno sve sastojke kreme umnožite za pola.
Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar