srijeda, 6. travnja 2016.

MAK MARKIZA




Markize ili šarlote uglavnom se rade s piškotama.Ja s piškotama imam uvijek neki problem (previše natopljene,premalo,dobra ili loša kvaliteta kupljenih piškota i sve tako..).,tako da sam ispekla laganu koru s makom,iskoristila namirnice koje nisu znale kuda sa sobom i kolač je ispao fin.Pjenast,lagan,za sat vremena stajanja u hladnjaku spreman za konzumiranje.Nije od onih koje ćemo jesti sutra kad prenoće…
Sastojci 6 osoba
Biskvit
4 bjelanjka
5 žlica šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
naribana limunova korica
4 žlice ulja
4 žlice mljevenog maka
4 žlice Oštrog brašna Podravka
1 žličica Praška za pecivo Docela
Krema
4 žumanjka
4 žlice šećera u prahu
4 dcl vrhnja za šlag
25 dkg mliječnog namaza-Dukatela
1 vanilin šećer
malo čokolade,kakaa,voća za ukrašavanje
Priprema
1.
U jednu posudu za miksanje stavite žumanjke ,u drugu bjelanjke.Miksajte bjelanjke dok ne dobijete snijeg,dodajte malo po malo šećer,vanilin šećer,limunovu koricu,ulje,mljeveni mak i na kraju brašno s praškom za pecivo.Veliki lim od el.pećnice obložite papirom za pečenje i ulijte smjesu.Poravnajte i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170*C oko desetak min.Maknite ,ostavite da se ohladi u tepsiji.
2.
Žumanjke pomiješajte s šećerom u prahu,vanilin šećerom i stavite kuhati na paru.Miješajte onom metlicom i pazite da vam se žumanjci ne prekuhaju .Ako vam se ipak zgrudvaju odmah smjesu procijedite kroz fino cjedilo.Stavite ohladiti kremu.U drugu posudu stavite slatko vrhnje za šlag i umutite ga .U ohlađenu kremu dodajte mliječni namaz(dukatela) ,dobro izmješajte i dodajte šlag.Opet sve dobro izmješajte.
3.
U dugački kalup za kruh stavite npr.vrećicu za zamrzavanje tako da vam prekrije cijeli kalup.Biskvit izrežite na dijelove koji pristaju kalupu,gornju i donju stranu i dvije bočne strane.U kalup stavite komad biskvita ,rubove uzdužno namažite s malo kreme ,stavite bočne dijelove i punite kalup lagano kremom.



4.
Dio kreme ostavite za premazivanje kolača prije posluživanja.
5.
Na kraju napunjeni kalup poklopite preostalim komadom biskvita.Rubove vrećice koje ćete sada presavinuti prekojer kolač ide u hladnjak nemojte zaboraviti odmaknuti kad ga budete okretali na tacnu.Ovo je jako lagani,mek biskvit ,krema je bez želatine,šlag fixa tako da je sve kremasto i meko nakon sat vremena u hladnjaku.Izvana namažite kremom i ukrasite po želji.Ja sam loša u tome ,koristila sam narezani kivi i tamnu čokoladu grubo natrganu.
Posluživanje
Poslužite nakon ručka ,,ili uz kavu,najbolje uz čašu hladne vode..Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar