petak, 8. travnja 2016.

TORTA SA VISNJAMA




Sastojci
Kora
100 gr. brasna( gotovog – self-rising)
2 kasike kakao
100 gr. maslaca
120 gr. secera
2 jaja
3 kasike brendija(visnjevace)
3 kasike soka od visanja
1/2 praska za pecivo
Fil
300 ml. tecnog slaga
30 gr. secera u prahu
1 kesica ucvrscivaca za slag
50 gr. proprzenih badema
250 gr. visanja(svjezih ili zamrznutih)
60 gr. cokolade


PRIPREMA:
1.
Brasno, kakao, prasak za pecivo prosijati. Tome dodati predhodno umucena jaja, secer, te na kraju dodati maslac uz stalno mijesanja. Dobro umucenu masu kasikom vaditi u namasten pleh, velicine 30×20cm. Fino izravnati i peci u predhodno zagrijanoj rerni na 190 stepeni 15 minuta. Ostaviti da se ohladi i tek onda vaditi iz pleha.
2.
Na sredini kore izrezati krug precnika velicine zdjele u koju cete staviti kolac. Koristila sam zdjelu precnika 16 cm. a 9 cm. duboku. Krug ostaviti na stranu i natopiti smjesom pomijesanog brendija i soka od visanja. Preostali dio kore staviti u zdjelu, rukama izdrobiti, te poprskati preostalim sokom visanja i brendija.
3.
Unutrasnjost zdjele u kojoj cete praviti kolac oblozite celofanom fino ravnajuci celofan. Rukama zatim uzimajte izmrvljenu koru i oblozite ravnomjerno unutrasnjost zdjele lagano pritiskajuci. Zdjelu zatim staviti u frizider.
4.
Tecni slag dobro umutite sa mikserom i u to polagano dodajite secer pomijesan sa ucvrscivacem za slag.(Da bi Vam se slag dobro umutio, mutilice prije koristenja stavite u zamrzivac). Dobro umucenom slagu dodajte proprzene i isjeckane bademe, visnje i izirendanu cokoladu mijesajuci polagano sa kasikom kako bi se sastojci ravnomjerno izmjesali.
5.
Pripremljenu zdjelu zatim filovati sa smjesom i na kraju preko staviti krug koji ste predhodno izrezali. Kolac zamotajte u celofan, poklopite i ostavite u frizider preko noci.
6.
Dobro ohladjen kolac prevrnite, polagano izvadite iz zdjele i prespite na kraju secerom u prahu.
Ovaj put sam koristila zamrznute visnje(ostalo od prosle godine), pa sok od njih isto tako iskoristite za prskanje kore.

Nema komentara:

Objavi komentar