Sastojci
Kora
100 gr. brasna( gotovog – self-rising)
2 kasike kakao
100 gr. maslaca
120 gr. secera
2 jaja
3 kasike brendija(visnjevace)
3 kasike soka od visanja
1/2 praska za pecivo
Fil
300 ml. tecnog slaga
30 gr. secera u prahu
1 kesica ucvrscivaca za slag
50 gr. proprzenih badema
250 gr. visanja(svjezih ili zamrznutih)
60 gr. cokolade
Kora
100 gr. brasna( gotovog – self-rising)
2 kasike kakao
100 gr. maslaca
120 gr. secera
2 jaja
3 kasike brendija(visnjevace)
3 kasike soka od visanja
1/2 praska za pecivo
Fil
300 ml. tecnog slaga
30 gr. secera u prahu
1 kesica ucvrscivaca za slag
50 gr. proprzenih badema
250 gr. visanja(svjezih ili zamrznutih)
60 gr. cokolade
PRIPREMA:
1.
Brasno, kakao, prasak za pecivo prosijati. Tome dodati predhodno umucena jaja, secer, te na kraju dodati maslac uz stalno mijesanja. Dobro umucenu masu kasikom vaditi u namasten pleh, velicine 30×20cm. Fino izravnati i peci u predhodno zagrijanoj rerni na 190 stepeni 15 minuta. Ostaviti da se ohladi i tek onda vaditi iz pleha.
2.
Na sredini kore izrezati krug precnika velicine zdjele u koju cete staviti kolac. Koristila sam zdjelu precnika 16 cm. a 9 cm. duboku. Krug ostaviti na stranu i natopiti smjesom pomijesanog brendija i soka od visanja. Preostali dio kore staviti u zdjelu, rukama izdrobiti, te poprskati preostalim sokom visanja i brendija.
3.
Unutrasnjost zdjele u kojoj cete praviti kolac oblozite celofanom fino ravnajuci celofan. Rukama zatim uzimajte izmrvljenu koru i oblozite ravnomjerno unutrasnjost zdjele lagano pritiskajuci. Zdjelu zatim staviti u frizider.
4.
Tecni slag dobro umutite sa mikserom i u to polagano dodajite secer pomijesan sa ucvrscivacem za slag.(Da bi Vam se slag dobro umutio, mutilice prije koristenja stavite u zamrzivac). Dobro umucenom slagu dodajte proprzene i isjeckane bademe, visnje i izirendanu cokoladu mijesajuci polagano sa kasikom kako bi se sastojci ravnomjerno izmjesali.
5.
Pripremljenu zdjelu zatim filovati sa smjesom i na kraju preko staviti krug koji ste predhodno izrezali. Kolac zamotajte u celofan, poklopite i ostavite u frizider preko noci.
6.
Dobro ohladjen kolac prevrnite, polagano izvadite iz zdjele i prespite na kraju secerom u prahu.
Ovaj put sam koristila zamrznute visnje(ostalo od prosle godine), pa sok od njih isto tako iskoristite za prskanje kore.
1.
Brasno, kakao, prasak za pecivo prosijati. Tome dodati predhodno umucena jaja, secer, te na kraju dodati maslac uz stalno mijesanja. Dobro umucenu masu kasikom vaditi u namasten pleh, velicine 30×20cm. Fino izravnati i peci u predhodno zagrijanoj rerni na 190 stepeni 15 minuta. Ostaviti da se ohladi i tek onda vaditi iz pleha.
2.
Na sredini kore izrezati krug precnika velicine zdjele u koju cete staviti kolac. Koristila sam zdjelu precnika 16 cm. a 9 cm. duboku. Krug ostaviti na stranu i natopiti smjesom pomijesanog brendija i soka od visanja. Preostali dio kore staviti u zdjelu, rukama izdrobiti, te poprskati preostalim sokom visanja i brendija.
3.
Unutrasnjost zdjele u kojoj cete praviti kolac oblozite celofanom fino ravnajuci celofan. Rukama zatim uzimajte izmrvljenu koru i oblozite ravnomjerno unutrasnjost zdjele lagano pritiskajuci. Zdjelu zatim staviti u frizider.
4.
Tecni slag dobro umutite sa mikserom i u to polagano dodajite secer pomijesan sa ucvrscivacem za slag.(Da bi Vam se slag dobro umutio, mutilice prije koristenja stavite u zamrzivac). Dobro umucenom slagu dodajte proprzene i isjeckane bademe, visnje i izirendanu cokoladu mijesajuci polagano sa kasikom kako bi se sastojci ravnomjerno izmjesali.
5.
Pripremljenu zdjelu zatim filovati sa smjesom i na kraju preko staviti krug koji ste predhodno izrezali. Kolac zamotajte u celofan, poklopite i ostavite u frizider preko noci.
6.
Dobro ohladjen kolac prevrnite, polagano izvadite iz zdjele i prespite na kraju secerom u prahu.
Ovaj put sam koristila zamrznute visnje(ostalo od prosle godine), pa sok od njih isto tako iskoristite za prskanje kore.
Nema komentara:
Objavi komentar