utorak, 5. travnja 2016.

MRAMORNI KOLAČ S LJEŠNJACIMA I ČOKOLADOM




“Mramor” je jedan od omiljenih kolača kod nas. U ovoj verziji obogaćen je lješnjacima i krckavim komadićima tamne i bijele čokolade. A često znam u tamni dio dodati i malo nutelle.

SASTOJCI
225 g mekog brašna
3 žličice praška za pecivo
180 g maslaca
200 g šećera
5 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
75 g bijele čokolade
75 g tamne čokolade
2 žlice gorkog kakaa
50 g mljevenih lješnjaka


 
PRIPREMA
Odvojite bjeljanjke od žumanjaka.
Brašno prosijte s praškom za pecivo.
Maslac narežite i ostavite oko pola sata na sobnoj temperaturi da omekša.
Bijelu i tamnu čokoladu nasjeckajte svaku posebno (ja sam rezala svaku kockicu na 6-8 dijelova).
Lješnjake možete prvo malo tostirati u pećnici zagrijanoj na 170°C, oko 7 minuta, oguliti, a zatim ih sameljite.
Umutite mikserom maslac sa 100 g šećera dok ne postane pjenast.
Posebno razmutite pjenjačom žumanjke s preostalih 100 g šećera i ekstraktom vanilije.
Dodajte žumanjke maslacu i dalje dobro umutite mikserom.
U posebnoj zdjeli, umutite snijeg od bjeljanjaka s malo soli.
Smesi od maslaca i žumanjaka dodajite naizmjenično brašno i umućene bjeljanjke (par žlica brašna, pa par žlica bjeljanjaka, i tako naizmjenično) i lagano miješajte pjenjačom da se sve lijepo sjedini.
Podijelite smjesu na dva dijela (ja obično jedan, onaj koji će biti tamni, ostavim malo manji).
U jedan dio dodajte kakao i tamnu čokoladu.
U drugi dio dodajte mljevene lješnjake i bijelu čokoladu i izmiješajte drvenom žlicom ili pjenjačom.
U duguljasti kalup (moj je 13×24 cm), namašten i pobrašnjen (ili obložen papirom za pečenje), stavljajte žlicom naizmjenično tamnu i svijetlu smjesu.
Na kraju drvenom žlicom “nabockajte” tijesto u kalupu – tako će se sasvim lagano pomiješati dvije smjese.
Stavite peći kolač u pećnicu zagrijanu na 170°C, oko 40-45 minuta (ovisno o formatu kalupa, može vam trebati malo više ili manje vremena). Provjerite drvenim štapićem ubodenim u sredinu kolača – mora izaći suh.
Kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.
Poslužite ga uz čaj, kavu ili mlijeko.
Izvor:http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar