Sastojci 14 osoba
Dekor pasta (joconde decor paste)
100 g omekšalog maslaca
10 g rastopljenog maslaca
100 g šećera u prahu
100 g bjelanjaka (otp od 3 srednja jaja)
110 g glatkog brašna
narančasta boja za kolače (ili neka druga svijetla)
Biskvit od badema (joconde sponge)
180 g bjelanjaka na sobnoj temperaturi (4-5 kom)
25 g šećera
225 g mljevenih badema (ne presitno)
200 g šećera u prahu
6 jaja
40 g glatkog brašna
40 g kakaa
85 g rastopljenog maslaca
Mousse od čokolade i naranče
1 naranča, korica i sok
1 žličica želatine u prahu
175 g kvalitetne crne čokolade
2 jaja, razdvojena
300 ml slatkog vrhnja
Žele od naranče
250-300 ml soka od naranče
preljev za torte
Dekoracija
Slatko vrhnje/ribana čokolada/čokoladna krema/ukrasi od čokolade
Priprema
1.
Namastite najveći pleh od pećnice i stavite masni papir na njega. Namastite i kalup za torte promjera 24-25 cm.
1.
Namastite najveći pleh od pećnice i stavite masni papir na njega. Namastite i kalup za torte promjera 24-25 cm.
2.
Za dekor pastu: smiksajte maslac i šećer dok ne posvijetli, a zatim malo pomalo i bjelanjke, konstantno miješajući. Umiješajte kuhačom prosijano brašno i dodajte boju. Preselite smjesu u slastičarsku vrećicu s otvorom od 5 mm. Istisnite smjesu u željenim oblicima: određeni likovi ili nepravilne valovite šare. Ako je moguće, stavite u hladnjak ili zamrzivač dok pripremite ostalo. (višak dekor paste možete zamrznuti pa ponovo koristiti)
Upalite pećnicu na 220 °C da se zagrije.
3.
Za biskvit od badema: smiksajte bjelanjke do mekanih vrhova (da ne budu prekruti). Dodajte šećer i nastavite miksati dok se ne stvore kruti vrhovi.
smiksajte bademe, šećer u prahu i jaja u zdjeli dok smjesa ne bude svijetla i lagana. Umiješajte brašno i kakao (prethodno pomiješani). Nježno umiješajte tučene bjelanjke. Žlicu te smjese dodajte otopljenom maslacu (”da se sastojci upoznaju”) pa onda to sve vratite u smjesu za biskvit i promiješajte.
Podijelite smjesu napola: pola stavite u veliki pleh od pećnice, a pola u okrugli kalup. Pobrinite se da smjesa pokrije iscrtane ukrase.
4.
Stavite peći biskvit u zagrijanu pećnicu i pecite 5-7 minuta dok biskvit ne potamni. Kad se ispeče, pokrijte svaki biskvit čistim komadom masnog papira i preokrenite. Sad skinite masni papir na kojem su se biskviti pekli i ostavite ih da se ohlade
Onaj biskvit iz velikog pleha nije loše smotati u masni papir i krpu kao kad se radi rolat, da ne bi popucao kasnije kad se bude slagao u okrugli oblik.
Za dekor pastu: smiksajte maslac i šećer dok ne posvijetli, a zatim malo pomalo i bjelanjke, konstantno miješajući. Umiješajte kuhačom prosijano brašno i dodajte boju. Preselite smjesu u slastičarsku vrećicu s otvorom od 5 mm. Istisnite smjesu u željenim oblicima: određeni likovi ili nepravilne valovite šare. Ako je moguće, stavite u hladnjak ili zamrzivač dok pripremite ostalo. (višak dekor paste možete zamrznuti pa ponovo koristiti)
Upalite pećnicu na 220 °C da se zagrije.
3.
Za biskvit od badema: smiksajte bjelanjke do mekanih vrhova (da ne budu prekruti). Dodajte šećer i nastavite miksati dok se ne stvore kruti vrhovi.
smiksajte bademe, šećer u prahu i jaja u zdjeli dok smjesa ne bude svijetla i lagana. Umiješajte brašno i kakao (prethodno pomiješani). Nježno umiješajte tučene bjelanjke. Žlicu te smjese dodajte otopljenom maslacu (”da se sastojci upoznaju”) pa onda to sve vratite u smjesu za biskvit i promiješajte.
Podijelite smjesu napola: pola stavite u veliki pleh od pećnice, a pola u okrugli kalup. Pobrinite se da smjesa pokrije iscrtane ukrase.
4.
Stavite peći biskvit u zagrijanu pećnicu i pecite 5-7 minuta dok biskvit ne potamni. Kad se ispeče, pokrijte svaki biskvit čistim komadom masnog papira i preokrenite. Sad skinite masni papir na kojem su se biskviti pekli i ostavite ih da se ohlade
Onaj biskvit iz velikog pleha nije loše smotati u masni papir i krpu kao kad se radi rolat, da ne bi popucao kasnije kad se bude slagao u okrugli oblik.
5.
Stavite na odgovarajući tanjur za posluživanje samo obruč u kojem ste pekli biskvit ili pomični obruč tako da možete složiti tortu.
Iz velikog biskvita (prethodno razmotanog iz krpe) izrežite trake (otprilike 8 cm visine, ali može varirati koliko vam treba) da možete obrubiti iznutra okrugli kalup. Obruč okruglog kalupa namastite iznutra i zalijepite biskvit pomoću rastopljenog maslaca. Pripazite da crteži gledaju prema van!
Okrugli biskvit vodoravno prerežite napola. Donji dio stavite na tanjur za posluživanje, a gornji iscrtani ostavite za na vrh (ako nemate pomični obruč za torte, bilo bi dobro da okruglom biskvitu malo odrežete vanjski rub tako da gornji dio može leći kao poklopac u biskvit s kojim ste obrubili kalup, jer je nakon stavljanja vanjskog biskvita malo manje mjesta unutar kalupa).
Napomena: ukoliko okrugli biskvit pečete u većem kalupu, npr.26 cm, a trake ostalog biskvita slažete oko te veličine kruga, torta će vam biti niska jer torte nema previše, pa je u svakom slučaju bolje uzeti malo manju mjeru okruglog biskvita.
Drugi način pečenja je da oba biskvita pečete u velikim pravokutnim plehovima i onda iz toga izrezujete oblike koji vam trebaju da biste složili tortu.
Stavite na odgovarajući tanjur za posluživanje samo obruč u kojem ste pekli biskvit ili pomični obruč tako da možete složiti tortu.
Iz velikog biskvita (prethodno razmotanog iz krpe) izrežite trake (otprilike 8 cm visine, ali može varirati koliko vam treba) da možete obrubiti iznutra okrugli kalup. Obruč okruglog kalupa namastite iznutra i zalijepite biskvit pomoću rastopljenog maslaca. Pripazite da crteži gledaju prema van!
Okrugli biskvit vodoravno prerežite napola. Donji dio stavite na tanjur za posluživanje, a gornji iscrtani ostavite za na vrh (ako nemate pomični obruč za torte, bilo bi dobro da okruglom biskvitu malo odrežete vanjski rub tako da gornji dio može leći kao poklopac u biskvit s kojim ste obrubili kalup, jer je nakon stavljanja vanjskog biskvita malo manje mjesta unutar kalupa).
Napomena: ukoliko okrugli biskvit pečete u većem kalupu, npr.26 cm, a trake ostalog biskvita slažete oko te veličine kruga, torta će vam biti niska jer torte nema previše, pa je u svakom slučaju bolje uzeti malo manju mjeru okruglog biskvita.
Drugi način pečenja je da oba biskvita pečete u velikim pravokutnim plehovima i onda iz toga izrezujete oblike koji vam trebaju da biste složili tortu.
6.
Za mousse: ulijte sok od naranče kroz sito u malu zdjelu i pospite preko želatinu. ostavite smjesu sa strane na nekoliko minuta dok se ne zgusne. Ako se ne želi zgusnuti, dodajte još želatine. Kad se zgusne, stavite zdjelicu iznad zdjele s vodom da se na laganoj vatri rastopi.
U međuvremenu stavite čokoladu u zdjelu i rastopite u mikrovalnoj pećnici ili na pari. Umiješajte u nju narančinu koricu i žumanjke te umiješajte narančin sok sa želatinom. Istucite slatko vrhnje pa i njega lagano umiješajte.
Istucite čvrsto bjelanjke i zatim ih nježno dodajte u smjesu sa čokoladom. Pripremljen mousse ulijte u kalup, preko biskvita koji je na dnu i stranama kalupa. Na vrh stavite iscrtani dio okruglog biskvita. Važno je da gornji biskvit stoji što je ravnije moguće da se poslije žele ne bi prelio samo na jednu stranu torte. Ostavite u hladnjak na 2 sata.
7.
Za žele od naranče: pripremite preljev za torte prema uputi na vrećici, a umjesto vode koristite procijeđeni sok od naranče. Nemojte ga prelijevati preko torte vrućeg, ali ne smijete ni čekati predugo jer će se početi zgrušavati. Prelijte ravnomjerno tortu. Ostavite da se stvrdne i ohladi.
Za mousse: ulijte sok od naranče kroz sito u malu zdjelu i pospite preko želatinu. ostavite smjesu sa strane na nekoliko minuta dok se ne zgusne. Ako se ne želi zgusnuti, dodajte još želatine. Kad se zgusne, stavite zdjelicu iznad zdjele s vodom da se na laganoj vatri rastopi.
U međuvremenu stavite čokoladu u zdjelu i rastopite u mikrovalnoj pećnici ili na pari. Umiješajte u nju narančinu koricu i žumanjke te umiješajte narančin sok sa želatinom. Istucite slatko vrhnje pa i njega lagano umiješajte.
Istucite čvrsto bjelanjke i zatim ih nježno dodajte u smjesu sa čokoladom. Pripremljen mousse ulijte u kalup, preko biskvita koji je na dnu i stranama kalupa. Na vrh stavite iscrtani dio okruglog biskvita. Važno je da gornji biskvit stoji što je ravnije moguće da se poslije žele ne bi prelio samo na jednu stranu torte. Ostavite u hladnjak na 2 sata.
7.
Za žele od naranče: pripremite preljev za torte prema uputi na vrećici, a umjesto vode koristite procijeđeni sok od naranče. Nemojte ga prelijevati preko torte vrućeg, ali ne smijete ni čekati predugo jer će se početi zgrušavati. Prelijte ravnomjerno tortu. Ostavite da se stvrdne i ohladi.
8.
Skinite obruč s torte. Ukasite po želji: istisnite ukrase od neke čokoladne kreme ili moussea, ili pak od slatkog vrhnja, možete posipati koricu naranče, naribanu čokoladu, kakao…
Skinite obruč s torte. Ukasite po želji: istisnite ukrase od neke čokoladne kreme ili moussea, ili pak od slatkog vrhnja, možete posipati koricu naranče, naribanu čokoladu, kakao…
Nema komentara:
Objavi komentar