srijeda, 6. travnja 2016.

JAFFA KUGLOF




Sastojci 8 osoba
5 jaja
250 g secera
2 dl ulja
300 g brasna
1 Prašak za pecivo Docela
2 cijele narandze
1 dl Fante ili nekog drugog gaziranog soka od narandze
50 g kandirane korice narandze ili kandiranog voca
100 g otopljene mlijecne cokolade
glazura:
100 g cokolade za kuhanje
50 g margarina
3 kasike ulja
Priprema
1.
Otopiti mlijecnu cokoladu, a narandze (ako nisu domace)potopiti u toplu vodu sa kasikom sode bikarbone.
Posebno umutiti bjelanjke, a zumanjke umutiti sa secerom. Postepeno, uz stalno mucenje, dodati ulje, sok i koricu jedne narandze, istopljenu cokoladu, Fantu i na kraju brasno pomijesano sa praskom za pecivo. Dodati bjelanjke i kandirano voce i kuhacom izjednaciti smjesu.
2.
Kalup za kuglof 26 namazati margarinom i posuti brasnom. Istresti smjesu i peci u zagrijanoj rerni na 175*C oko 1 sat. Kuglof prije vadjenja iz modle izbusiti tankim drvenim stapicem ili cackalicom i zaliti sokom druge narandze. Ostaviti u modli desetak minuta, a potom ga izvaditi na resetku i preliti glazurom.
3.
Za glazuru u tavici otopiti cokoladu sa margarinom, dodati ulje i preliti kolac.
Posluživanje
Ja sam kuglof ukrasila rendanom narandzinom koricom, posusenom i uvaljanom u mljeveni secer.

Nema komentara:

Objavi komentar