srijeda, 6. travnja 2016.

ČOKOLADNI MOZAIK




Sastojci
200 g bijele čokolade
200 g crne čokolade
6 dl slatkog vrhnja
10 g želatine
1 kašika ruma
1 kašičica nes kafe
3 dl mlijeka
150 g “pti ber” keksa
Priprema
1.
Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri.
Na pari otopiti bijelu čokoladu i 1 dl slatkog vrhnja, a posebno crnu čokoladu i 1 dl slatkog vrhnja.
U istopljene čokolade dodati po jednu polovinu nabubrelog želatina i po 2 dl slatkog vrhnja, te polako promješati da se dobije ujednačena smjesa.
U bijeli dio dodati kašiku ruma, a u crni kašiku nes kafe i promiješati oba fila.
Keks natopiti mlijekom i njime obložiti dno dublje tepsije ili četvrtasti kalup za kolače.
Preko keksa naizmjenično sipati crni i bijeli fil dok se ne potroše.
Pripremljen kolač staviti u frižider da se stegne, a potom ga isjeći na koscke.

Nema komentara:

Objavi komentar