Sastojci
Kuglof prečnika 18 cm
3 belanca
3 kašike šećera
1 kašičica burbon vanil šećera
100 g oštrog brašna
100 g finog kukuruznog brašna
1 kašičica praška za pecivo
80 g bele čokolade
80 g maslaca
150 ml mleka
100 g mlevenog pečenog neslanog kikirikija
2 pune kašike milerama ili pavlake sa 20% mm
Karamel krema
4 kašike šećera
80 + 30 ml mleka
1 puna kašika skroba*
3 žumanca
1 kockica čokolade za kuvanje**
Glazura
100 g čokolade za kuvanje
4 kašike ulja
Priprema
Karamel krema
1.
# Šećer otopiti na umerenoj vatri uz povremeno mešanje, pazeći da ne zagori.
Karamel krema
1.
# Šećer otopiti na umerenoj vatri uz povremeno mešanje, pazeći da ne zagori.
# Otopljeni šećer skinuti sa vatre. Dodati 80 ml mleka, sačekati da prestane da prska i vratiti na vatru. Zagrevati do ključanja uz povremeno mešanje da se sav karamelizovani šećer rastvori u mleku.
# Žumanca umutiti žicom, dodati skrob i 30 ml hladnog mleka, izmešati da se dobije homogena smesa i u tankom mlazu uliti u ključalo mleko. Energično mešati žicom dok se masa ne zgusne, kao puding. Kuvati na tihoj vatri još 5 minuta uz neprestano mešanje.
# Skinuti sa vatre i dodati kockicu čokolade .
# Ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi. Povremeno promešati da se ne stvori kožica na površini ili prekriti kremu (ne šerpicu) celofanom.
Kuglof
1.
# Uključiti rernu na 180 stepeni.
Kuglof
1.
# Uključiti rernu na 180 stepeni.
# Kalup za kuglof (moj je silikonski, prečnika 18 cm i visine 6 cm) namazati maslacem ili margarinom i dobro posuti brašnom ili prezlom. Silikonski kalup ne treba posipati, samo se namasti.
2.
# Otopiti belu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Dodati joj maslac i mešati dok se maslac ne rastopi.
2.
# Otopiti belu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Dodati joj maslac i mešati dok se maslac ne rastopi.
# Umutiti belanca sa šećerom u čvrst šne.
# Dodati vanil šećer, prosejana brašna, prosejani prašak za pecivo i kratko promešati mikserom tek toliko da se svi sastojci sjedine. Dodati smesu otopljene čokolade i maslaca i umutiti mikserom da se dobije ujednačena masa. Dodati mleveni kikiriki i mileram i sjediniti mikserom.
3.
Polovinu smese izliti u kalup i peći na 180 stepeni 15 – 20 minuta da sredina smese ne bude tečna. (Ja sam pekla 18 minuta)
4.
# Izvaditi iz rerene.
3.
Polovinu smese izliti u kalup i peći na 180 stepeni 15 – 20 minuta da sredina smese ne bude tečna. (Ja sam pekla 18 minuta)
4.
# Izvaditi iz rerene.
# Karamel kremu preneti u vrećicu za zamrzivač kojoj se odseče vrh i nanositi na sredinu smese za kuglof tako da krema ne dodiruje zidove kalupa.
5.
Kašikom nanositi ostatak smese za kuglof prvo popunjavajući prostor između karamel kreme i zidova kalupa pa tek na kraju nanositi smesu preko karamel kreme. Poravnati.
Kašikom nanositi ostatak smese za kuglof prvo popunjavajući prostor između karamel kreme i zidova kalupa pa tek na kraju nanositi smesu preko karamel kreme. Poravnati.
6.
Peći na 180 stepeni 40 minuta, isključiti rernu i ostaviti kuglof unutra još 5 minuta.
7.
# Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi pa istresti iz kalupa na rešetku (ili za one koji nemaju rešetku na masni papir). Iz silikonskog kalupa se može izvaditi već nakon 5 minuta, a u običnim teflonskim kalupima mora malo duže da se hladi dok se ivice kuglofa ne odvoje od strana kalupa.
Peći na 180 stepeni 40 minuta, isključiti rernu i ostaviti kuglof unutra još 5 minuta.
7.
# Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi pa istresti iz kalupa na rešetku (ili za one koji nemaju rešetku na masni papir). Iz silikonskog kalupa se može izvaditi već nakon 5 minuta, a u običnim teflonskim kalupima mora malo duže da se hladi dok se ivice kuglofa ne odvoje od strana kalupa.
# Ohladiti do sobne temperature, pa dobro rashladiti u frižideru i naneti glazuru.
Glazura
1.
# U šerpici zagrejati ulje pa skinuti sa vatre (ne mora biti previše vrelo)
Glazura
1.
# U šerpici zagrejati ulje pa skinuti sa vatre (ne mora biti previše vrelo)
# Čokoladu zasebno otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici (ja je topim u mikrotalasnoj pećnici).
# Zagrejanom ulju dodati otopljenu čokoladu i izmešati da se sjedine. Dobije se lepa tečna čokoladna masa. Preliti preko ohlađenog kuglofa.
Napomene:
1.
Kuglof je dosta čvrst, tako da se može i manje oštrim nožem iseći na jako tanke kriške. Ja sam ga isekla na 36 kriški (od svakog rebra se dobije po tri kriške). Iako je dovoljno čvrst za sečenje, nije ni tvrd ni suv. Za moj ukus taman kako treba.
Napomene:
1.
Kuglof je dosta čvrst, tako da se može i manje oštrim nožem iseći na jako tanke kriške. Ja sam ga isekla na 36 kriški (od svakog rebra se dobije po tri kriške). Iako je dovoljno čvrst za sečenje, nije ni tvrd ni suv. Za moj ukus taman kako treba.
2.
Ovaj kolač je blago zaslađen. Ko voli slađe kolače treba da poveća količinu šećera i u masi za kuglof i u kremi.
3.
* Umesto skroba može se koristiti 2 kašike praška za puding sa ukusom karamela, krema ima lepšu i jaču aromu. Sa skrobom je veoma blaga aroma karamela.
4.
** Kockicu čokolade sam dodala samo da da lepšu boju kremi. Ako koristite puding od karamela za izradu kreme, kockica čokolade vam neće trebati.
Ovaj kolač je blago zaslađen. Ko voli slađe kolače treba da poveća količinu šećera i u masi za kuglof i u kremi.
3.
* Umesto skroba može se koristiti 2 kašike praška za puding sa ukusom karamela, krema ima lepšu i jaču aromu. Sa skrobom je veoma blaga aroma karamela.
4.
** Kockicu čokolade sam dodala samo da da lepšu boju kremi. Ako koristite puding od karamela za izradu kreme, kockica čokolade vam neće trebati.
Nema komentara:
Objavi komentar