srijeda, 6. travnja 2016.

ROŽATA S KAFOM




Sastojci 
500 ml mlijeka
200 ml slatke pavlake
50 g šećera
4 cijela jaja
1 šipka vanile
za karamel:
100 g šećera
1 kašičica instant kafe
par kašika vode
malo putera za premazivanje zdjelica

Priprema
1.
Umutiti cijela jaja sa šečerom pjenasto, ali bez miksera.
2.
Ugrijati mlijeko i pavlaku do ključanja, ali da ne proključa. Izmaknuti sa sporeta pa dodati jaja uz neprestalno miješanje.
Vratiti kratko na vatru, ali ne dozvoliti da provri.
3.
U posebnu šerpu karamelizovati šećer sa par kašika vode i jednom kašičicom instant kafe. Paziti da šečer ne zagori. Kod mene je to trajalo od zagrijevanja oko 5 minuta
4.
Puterom premazati keramičke zdjelice.
Ispalo mi je 6 malih zdjela od ove količine.
5.
U pripremljene zdjele uliti karamel po dnu.
Kada se malo stegne, rasporediti pripremljeni krem, koji je dosta rijedak
6.
Zdjele staviti u dublji pleh i pažljivo naliti oko njih vodu do 2/3 visine zdjela.
7.
Staviti sve zajedno u ugrijanu rernu (180 stepeni) i peći oko 45 minuta.
8.
Izvaditi pažljivo iz rerne i zdjele iz vode, pa ostaviti na sobnoj temperaturi da se prohlade.
Zatim staviti u frižider na najmanje 3 sata (ili preko noći)
9.
Okrenuti zdjele na tacnu i uživati u predivnom kremu. Ukoliko neće da vam se odvoje od zdjele, kratko zdjelu uronite u šerpu sa vrelom vodom.

Nema komentara:

Objavi komentar