Raskošni domaći kolač nadmašio je sve dosad poznate poslastice sa bananama pa nije ni čudo što je osvojio internet!
Sastojci:
Za tijesto:
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika mljevenih oraha
2 kašika brašna
1/2 kesice praška za pecivo
Za fil:
1 litar mlijeka
2 pudinga sa ukusom vanile
4 kašike brašna (vršne)
2 kesice vanila šećera
250 grama putera
Sastojci:
Za tijesto:
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika mljevenih oraha
2 kašika brašna
1/2 kesice praška za pecivo
Za fil:
1 litar mlijeka
2 pudinga sa ukusom vanile
4 kašike brašna (vršne)
2 kesice vanila šećera
250 grama putera
2 kašike šećera u prahu
Čokoladna glazura:
120 gr čokolade za kuvanje
80 gr putera
8 kašika slatke pavlake
I još:
6 banana
400 ml slatke pavlake
sok iz jednog limuna
Čokoladna glazura:
120 gr čokolade za kuvanje
80 gr putera
8 kašika slatke pavlake
I još:
6 banana
400 ml slatke pavlake
sok iz jednog limuna
Priprema
Testo: Odvojiti bijelanca pa ih ulupati u čvrst snijeg, dodati šećer, jedno po jedno žumance i mutiti miskerom daok se ne dobije gusta masa. Pomiješati orahe, brašno i prašak pa pažljivo dodati smjesi od jaja. Pecite u plitkom, velikom plehu. Hladno tijesto presijecite na dva dijela.
Testo: Odvojiti bijelanca pa ih ulupati u čvrst snijeg, dodati šećer, jedno po jedno žumance i mutiti miskerom daok se ne dobije gusta masa. Pomiješati orahe, brašno i prašak pa pažljivo dodati smjesi od jaja. Pecite u plitkom, velikom plehu. Hladno tijesto presijecite na dva dijela.
Fil: Pomiješajte brašno, puding i vanilin šećer s malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite da se kuvate, dodajte šećer (količina po želji) i kad provri dodajte puding. Ohladite fil i povremeno promiješajte da se ne uhvati korica.
Umutite pjenasto puter sa šećerom u prahu pa postepeno dodajte puding sobne temperature,pise namirnice.ba
Filovanje:
Na tanjir staviti dio tijesta, prelijte polovinom fila, pa stavite drugi dio tijesta i ostatak fila. Oljuštite banane, rasijecite ih po dužini na pola i poprskajte ih limunovim sokom pa poslažite po filu i prelijte glazurom. Možete umotati folijom donji dio kolača da vam se glazura ne sliva previše, ali banane treba dobro zaliti glazurom da ne pocrne.
Umutite pjenasto puter sa šećerom u prahu pa postepeno dodajte puding sobne temperature,pise namirnice.ba
Filovanje:
Na tanjir staviti dio tijesta, prelijte polovinom fila, pa stavite drugi dio tijesta i ostatak fila. Oljuštite banane, rasijecite ih po dužini na pola i poprskajte ih limunovim sokom pa poslažite po filu i prelijte glazurom. Možete umotati folijom donji dio kolača da vam se glazura ne sliva previše, ali banane treba dobro zaliti glazurom da ne pocrne.
Nema komentara:
Objavi komentar