nedjelja, 27. ožujka 2016.

USKRSNA PLETENICA




Sastojci
500 g glatkog brašna Podravka
150 g kiselog vrhnja
oko 1 dl mlijeka
1 jaje
20 g kvasca
1 žlice šećera
½ žlice soli
125 g maslaca- podijeliti na 3 dijela
1 jaje za premazivanje
Priprema
1.
Kvasac, šećer i toplo mlijeko umiješati te ostaviti na toplom mjestu 10-15 minuta.
Dignuti kvasac pomiješati s navedenim sastojcima sobne temperature i umijesiti tijesto, strojno ili ručno. Pokriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom 45-60 minuta, da udvostruči volumen.
2.
Tijesto tanko razviti, premazati ga trećinom maslaca, zarolati, pokriti i ostaviti stajati 15 minuta.
3.
Još jednom ponoviti postupak. Treći put tanko razviti tijesto, premazati ga maslacem i zarolati s obje strane. Sredinu prerezati kako bismo dobili dvije rolade koje sada treba spiralno uviti.
4.
Spiralu oblikovati u vijenac i položiti ga u okrugli pekač promjera 28 cm, prethodno premazan maslacem.
5.
Pletenicu ostaviti stajati 20-30 minuta pokrivenu, složiti obojana jaja i premazati umućenim jajetom. Peći u zagrijanoj pećnici 10 minuta na 200 ˚C, temperaturu smanjiti na 180˚C i peći oko 20 minuta, ovisno o pećnici.
6.
Sretan vam Uskrs!!!

Nema komentara:

Objavi komentar