SASTOJCI
1 cup-250 ml.
2 cups brasna
10 zlica kakao
prstohvat soli
1 cup-250 ml.
2 cups brasna
10 zlica kakao
prstohvat soli
226 gr.putera(16 zlica)(2 sticks)
15 zlica secera
2 zumanjca(velika jaja)
4 zlice mlijeka
2 zlicice vanille extrakt
150-170 gr. sitno sjeckanih pecans ili orasa
2 bjelanjca
28 karamela
6 zlica slatkog vrhnja
15 zlica secera
2 zumanjca(velika jaja)
4 zlice mlijeka
2 zlicice vanille extrakt
150-170 gr. sitno sjeckanih pecans ili orasa
2 bjelanjca
28 karamela
6 zlica slatkog vrhnja
PRIPREMA
Ostavite puter na sobnoj temperaturi.
Pomijesajte zajedno brasno,kakao i sol.
Dobro izmiksajte puter i secer.U to dodajte zumanjca,vanillu extrakt i mlijeko.
U smjesu putera postepeno dodavajte brasno.
Zamijesite na kraju sa rukama,zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u fridz 1 sat.
Ostavite puter na sobnoj temperaturi.
Pomijesajte zajedno brasno,kakao i sol.
Dobro izmiksajte puter i secer.U to dodajte zumanjca,vanillu extrakt i mlijeko.
U smjesu putera postepeno dodavajte brasno.
Zamijesite na kraju sa rukama,zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u fridz 1 sat.
U meduvremenu u zdjeli izmiksajte bjeljanca samo da budu malo pjenasta(ne da napravite slag).Sitno isjeckajte pecans ili orase i stavite u drugu zdjelu.
Od ohladenog tijesta prvo napravite kuglice.
Svaku kuglicu stavite izmedu kaziprsta i velikog prsta,blago pritisnite i uvaljajte u bjelanjke a zatim u pecans ili orase.
Kuglice redajte u pleh sa pek papirom a zatim svaku kuglicu pritisnite sa mjericom u sredini kuglice.Pogledajte sliku.
Ako nemate ovu mjericu uzmite nesto okruglo ili mozete cak sa prstom.
Od ohladenog tijesta prvo napravite kuglice.
Svaku kuglicu stavite izmedu kaziprsta i velikog prsta,blago pritisnite i uvaljajte u bjelanjke a zatim u pecans ili orase.
Kuglice redajte u pleh sa pek papirom a zatim svaku kuglicu pritisnite sa mjericom u sredini kuglice.Pogledajte sliku.
Ako nemate ovu mjericu uzmite nesto okruglo ili mozete cak sa prstom.
Stavite peci u zagrijanu pecnicu 180C 15 min.
Kada izvadite kekse iz pecnice ponovo ih pritisnite blago sa mjericom da napravite udubljenje.Prilikom pecenja se malo zatvore udubljenja zato je veoma vazno da se ponovi postupak.
Kada izvadite kekse iz pecnice ponovo ih pritisnite blago sa mjericom da napravite udubljenje.Prilikom pecenja se malo zatvore udubljenja zato je veoma vazno da se ponovi postupak.
KARAMEL SOS
U karamele stavite slatko vrhnje i stavite ih u mikrovalnu minutu do minutu i pol s tim sto ce te svakih 20-30 sec vaditi iz mikrovalne i promijesajte.Ovako bi trebao da izgleda karamel sos.
U karamele stavite slatko vrhnje i stavite ih u mikrovalnu minutu do minutu i pol s tim sto ce te svakih 20-30 sec vaditi iz mikrovalne i promijesajte.Ovako bi trebao da izgleda karamel sos.
U svaki keksic stavite po pola zlice sosa.Moze i vise uglavnom da popunite udubljenja u keksicima.
POSLUZIVANJE
Recept sam vidjela na netu..Amerikanci koristila sam KRAFT Traditional caramels..
Recept sam vidjela na netu..Amerikanci koristila sam KRAFT Traditional caramels..
PAZNJA
nemojte slucajno da vruce keksice pravite udubljenja sa prstima(vrelo je) zato je vazno da imate mjericu ili nesto drugo..
nemojte slucajno da vruce keksice pravite udubljenja sa prstima(vrelo je) zato je vazno da imate mjericu ili nesto drugo..
Izvor:http://www.coolinarika.com/
Nema komentara:
Objavi komentar