petak, 25. ožujka 2016.

KOLAČ SA MAKOM




SASTOJCI
240 gr brašna
150 gr šećera
4 jajeta
1 prašak za pecivo
1 dl ulja
1 vanilin šećer
fil
150 gr maka
3 + 1 dl mlijeka
4 kašike šećera
1/2 vrećice pudinga od vanilije (prah)
2 kašike džema od šljiva
malo cimeta
1 jaje
3 kašike mljevene plazme
preliv
300 ml jogurta
4 kašike šećera
1/2 vrećice pudinga od vanilije (prah)
1 vanilin šećer
3 kašike mljevene plazme

PRIPREMA
Umutite jedno jaje, šećer i ulje. Zatim dodajte drugo jaje,kratko miksajte, pa dodajte treće jaje. Opet kratko miksajte, pa dodajte četvrto jaje. Zatim dodajte i jogurt, pa izmiksajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo, pažljivo izmješajte. Podijelite na 2 dijela. U margarinom premazan i brašnom posut pleh sipajte polovinu smjese za biskvit. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 C oko 8 minuta.
Sjedinite mak i šećer, prelijte mlijekom i stavite na vatru. Kuhajte na laganoj vatri 3-4 minute. Puding otopite u malo mlijeka, sipajte u mlijeko sa makom, pa kuhajte miješajući svo vrijeme par minuta. Maknite sa vatre, dodajte džem, cimet i jaje. Izmiksajte. Dodajte mljeveni keks. Polovinu fila sipajte preko biskvita, premažite.
Odmah prelijte drugu polovinu smjese za biskvit. Vratite u pećnicu,pa pecite još 7-8 minuta. Izvadite iz pećnice, premažite drugom polovinom fila sa makom. Preko fila prelijte prelivom (300 g jogurta izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom.Dodajte prah puding i mljeveni keks, promiješajte). Preko preliva pospite malo maka, stavite u pećnicu i pecite još 20-tak minuta na 170 C.
Pečen kolač ostavite da se ohladi,pa režite na parčad.
Izvor:http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar