Sastojci
Za biskvit:
5 jaja
70 g šećera
60 g mljevenih oraha
50 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
2 žličice Praška za pecivo Dolcela
4 bjelanjka
prstohvat soli
1 žlica šećera
Preljev za biskvit:
100 ml mlijeka
2 žlice ruma
Za prvu kremu:
200 g jagoda
2 vrećice Preljeva za torte Dolcela
80 g šećera
500 ml vode
nekoliko kapi ekstrakta jagode
Za drugu kremu:
500 ml slatkog vrhnja za šlag
5 vrećica Vanilin šećera Dolcela
200 g svježeg sira
200 ml tekućeg jogurta od jagode
nekoliko kapi ekstrakta ruma
1 vrećica Želatine Dolcela
5 žlica vode
Za ukrašavanje:
jagode
mala čokoladna jaja
Priprema:
100 ml mlijeka
2 žlice ruma
Za prvu kremu:
200 g jagoda
2 vrećice Preljeva za torte Dolcela
80 g šećera
500 ml vode
nekoliko kapi ekstrakta jagode
Za drugu kremu:
500 ml slatkog vrhnja za šlag
5 vrećica Vanilin šećera Dolcela
200 g svježeg sira
200 ml tekućeg jogurta od jagode
nekoliko kapi ekstrakta ruma
1 vrećica Želatine Dolcela
5 žlica vode
Za ukrašavanje:
jagode
mala čokoladna jaja
Priprema:
Za biskvit, jaja i šećer miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte sitno mljevene orahe pomiješane s brašnom i praškom za pecivo. Bjelanjcima dodajte sol i šećer, pa sve zajedno istucite u čvrst snijeg. Pripremljene bjelanjke lagano umiješajte u smjesu od jaja. Smjesu izlijte u tepsiju (32×22 cm) obloženu papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 25-30 minuta. Ohlađeni biskvit prerežite tako da dobijete 2 kore. Na podložak za serviranje torte stavite prozirnu, prianjajuću foliju. Stavite prvi biskvit i nakapajte polovicom preljeva koji pripremite tako da izmiješate mlijeko i rum. Oko biskvita stavite kalup kroz koji provučete prianjajuću foliju tako da ona bude s unutarnje strane kalupa. Po biskvitu posložite na ploške narezane jagode. Za prvu kremu sadržaj vrećice preljeva za torte pomiješajte sa šećerom i 6 žlica hladne vode. Ostatak vode zagrijte do vrenja, odmaknite s vatre i ulijte pripremljeni preljev. Opet sve zagrijte do vrenja, zatim preljev ohladite, umiješajte ekstrakt jagode i prelijte po jagodama. Ostavite hladiti oko 15-30 minuta. Za drugu kremu slatko vrhnje istucite u šlag. U šlag umiješajte vanilin šećer, svježi sir, jogurt i rum.
Želatinu pomiješajte s vodom i ostavite bubriti 10 minuta. Mješavinu zagrijte da se otopi, odmaknite s vatre i kako biste lakše izradili želatinu, umiješajte joj žlicu druge kreme. Tako pripremljenu želatinu umiješajte u ostatak druge kreme i odmah nanesite na kolač. Preko kreme stavite drugi dio biskvita i natopite ga preostalim preljevom od mlijeka i ruma. Tortu ostavite u hladnjaku stajati nekoliko sati ili do drugog dana. Kalup skinite s torte, a zatim uklonite i foliju. Tortu prekrijte glazurom od bijele čokolade, a zatim glazurom od tamne čokolade.
Želatinu pomiješajte s vodom i ostavite bubriti 10 minuta. Mješavinu zagrijte da se otopi, odmaknite s vatre i kako biste lakše izradili želatinu, umiješajte joj žlicu druge kreme. Tako pripremljenu želatinu umiješajte u ostatak druge kreme i odmah nanesite na kolač. Preko kreme stavite drugi dio biskvita i natopite ga preostalim preljevom od mlijeka i ruma. Tortu ostavite u hladnjaku stajati nekoliko sati ili do drugog dana. Kalup skinite s torte, a zatim uklonite i foliju. Tortu prekrijte glazurom od bijele čokolade, a zatim glazurom od tamne čokolade.
Posluživanje:
Tortu ostavite još sat vremena u hladnjaku, nakon toga je ukrasite uskrsnim ukrasima i poslužite.
Savjet:
Ukoliko nemate četvrtasti kalup, tortu možete ispeći i u okruglom kalupu za torte (Ø 26 cm)
Tortu ostavite još sat vremena u hladnjaku, nakon toga je ukrasite uskrsnim ukrasima i poslužite.
Savjet:
Ukoliko nemate četvrtasti kalup, tortu možete ispeći i u okruglom kalupu za torte (Ø 26 cm)
Nema komentara:
Objavi komentar