SASTOJCI
Prhko tijesto:
1 jaje
400 grama brašna
250 grama maslaca ili margarina
200 grama šećera
Tamno tijesto:
3 jaja
1 čašica kiselog vrhnja (180 g)
70 grama šećera u prahu
2 čajne žličice kakaa
1 čajna žličica sode bikarbone
3 jaja
1 čašica kiselog vrhnja (180 g)
70 grama šećera u prahu
2 čajne žličice kakaa
1 čajna žličica sode bikarbone
Krema:
1/2 l mlijeka
250 grama maslaca ili margarina
1 vrećica vanili šećera
200 grama šećera
4 žlice brašna
borovnice
1 vrećica crvenog preljeva
1/2 l mlijeka
250 grama maslaca ili margarina
1 vrećica vanili šećera
200 grama šećera
4 žlice brašna
borovnice
1 vrećica crvenog preljeva
PRIPREMA
1. Od svih sastojaka zamjesite prhko tijesto te ga stavite na pola sata u zamrzivač.
1. Od svih sastojaka zamjesite prhko tijesto te ga stavite na pola sata u zamrzivač.
2. Za tamno tijesto pjenasto izmiksajte žumanjke sa šećerom pa dodajte sve ostale sastojke.
3. U tamnu smjesu naribajte prhko tijesto i lagano žlicom promješajte.
4. Pretresite smjesu u tepsiju 20×30 namazanu i posutu brašnom te pecite na 170 stupnjeva oko 50 min.
5. Za kremu pola mlijeka zakuhajte sa šećerom a ostatak pomješajte sa brašnom pa zakuhajte u mijeku kao puding. Ohladite pa pomješajte sa izmiksanim maslacem ili margarinom.
Premažite kolač.
Premažite kolač.
6. Na kremu utisnite borovnice, pa prelijte preljevom koji ste pripremili po uputama na vrećici.
7. S obzirom da je tijesto malo tvrđe (ipak je dio sastojaka za prhko tijesto), ako želite možete ga malo navlažiti.
Ja nisam, makar sam možda i mogla, dok je suprugu ta kombinacija sa malo tvrđim tijesto bila taman.
Ja nisam, makar sam možda i mogla, dok je suprugu ta kombinacija sa malo tvrđim tijesto bila taman.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar