jEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna
Za testo
4 jaja
2 žumanceta
prstohvat soli
150gr šećera
40gr putera
150gr brašna
4 jaja
2 žumanceta
prstohvat soli
150gr šećera
40gr putera
150gr brašna
Fil
200gr čokolade za kuvanje sa većim procentom kakaoa
80gr šećera u prahu
50gr blanširanih badema
50gr lešnika
300ml slatke pavlake
300gr rikota sira*
50ml Grand Marnier likera ili likera od naranđže
200gr čokolade za kuvanje sa većim procentom kakaoa
80gr šećera u prahu
50gr blanširanih badema
50gr lešnika
300ml slatke pavlake
300gr rikota sira*
50ml Grand Marnier likera ili likera od naranđže
Preliv
150gr čokolade
150ml slatke pavlake
150gr čokolade
150ml slatke pavlake
Priprema
Piškota
1.
Belanca odvojiti od žumanaca, pa ih sa prstohvatom soli umutiti u čvrst sneg, dodajući im u nekoliko navrata i šećer. Kad se napravi gust šam u njega lagano dodavati jedno po jedno žumance. Obavezno smanjiti intezitet mućenja.
Piškota
1.
Belanca odvojiti od žumanaca, pa ih sa prstohvatom soli umutiti u čvrst sneg, dodajući im u nekoliko navrata i šećer. Kad se napravi gust šam u njega lagano dodavati jedno po jedno žumance. Obavezno smanjiti intezitet mućenja.
2.
Puter otopiti i ohladiti ako je topao, pa ga ručno umešati u smesu od jaja. Na kraju dodati brašno polako ručno mešajući. Smesu razliti u pleh od rerne prekrivenog papirom za pečenje. Peći 15ak minuta u rerni zagrejanoj na 200C. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, prevrnuti na ravnu površinu i skinuti polako papir.
Puter otopiti i ohladiti ako je topao, pa ga ručno umešati u smesu od jaja. Na kraju dodati brašno polako ručno mešajući. Smesu razliti u pleh od rerne prekrivenog papirom za pečenje. Peći 15ak minuta u rerni zagrejanoj na 200C. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, prevrnuti na ravnu površinu i skinuti polako papir.
3.
Ovalnu činiju obložiti strech folijom, a zatim i pripremljenom piškotom. Najpre izrezati krug za centar, a zatim i trake koje će oblikovati “kupolu”.
Ovalnu činiju obložiti strech folijom, a zatim i pripremljenom piškotom. Najpre izrezati krug za centar, a zatim i trake koje će oblikovati “kupolu”.
4.
Deo testa će ostati za zatvaranje. Ovako spremljenu koru porskati likerom, a zatim napuniti filom.
Deo testa će ostati za zatvaranje. Ovako spremljenu koru porskati likerom, a zatim napuniti filom.
Fil
1.
Bademe i lešnike propržiti i naseckati na krupno. 50 gr čokolade iseckati, a 150gr rastopiti. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, a zatim je pomešati sa sirom. Smesu pavlake i sira podeliti na dva dela. Jednom delu dodati šećer u prahu i orašaste plodove, a drugom rastopljenu i naseckanu čokoladu.
2.
Pripremljen biskvit u činiji premazati prvim, belim delom fila, a u sredinu staviti drugi, tamni deo sa čokoladom. Preko fila rasporediti preostale kore i sve pokriti folijom. Ostaviti kolač u frižider da prenoći.
1.
Bademe i lešnike propržiti i naseckati na krupno. 50 gr čokolade iseckati, a 150gr rastopiti. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, a zatim je pomešati sa sirom. Smesu pavlake i sira podeliti na dva dela. Jednom delu dodati šećer u prahu i orašaste plodove, a drugom rastopljenu i naseckanu čokoladu.
2.
Pripremljen biskvit u činiji premazati prvim, belim delom fila, a u sredinu staviti drugi, tamni deo sa čokoladom. Preko fila rasporediti preostale kore i sve pokriti folijom. Ostaviti kolač u frižider da prenoći.
3.
Narednog dana kolač okrenuti na tacnu za služenje i preliti glazurom koja je spremljena od rastopljene čokolade u toploj slatkoj pavlaci.
Narednog dana kolač okrenuti na tacnu za služenje i preliti glazurom koja je spremljena od rastopljene čokolade u toploj slatkoj pavlaci.
4.
Ostaviti je da se stegne pre služenja.
Ostaviti je da se stegne pre služenja.
Posluživanje
*Ja sam koristila običan, domaći, punomasni, neslani kravlji sir. Verujem da može i neki drugi tog tipa…ili možda mascarpone.
Umesto kora mogu se slagati gotove piškote, a umesto čokoladne završnice može se posuti šećerom ili kakao prahom.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
*Ja sam koristila običan, domaći, punomasni, neslani kravlji sir. Verujem da može i neki drugi tog tipa…ili možda mascarpone.
Umesto kora mogu se slagati gotove piškote, a umesto čokoladne završnice može se posuti šećerom ili kakao prahom.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO i uzivajte u hrani
izvor:www.coolinarika.com
izvor:www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar