utorak, 8. ožujka 2016.

MALAKOFF TORTA




Sastojci 10 osoba
150 gr pečenih oljuštenih lešnika
150 gr šećera
125 gr maslaca
4 kom jaja
4 kašike šećera
1 pak vanil šećera
1/2 l mleka
4 kašike brašna
1 dcl mleka
1 kašika ruma
250 gr piškota
2 dcl mlečne slatke pavlake 36% mm



Priprema
1.
Za grilijaš: 150 gr lešnika staviti u pleh i ispeći koliko da blago porumeni, ostaviti da se ohladi, pa trljajući izmedju dlanova očistiti ga od ljuske. 150 gr šećera sipati u šerpicu i na tihoj vatri ostaviti da se otopi, da dobijete karamel. U gotov karamel dodati cele pečene lešnike, dobro izmešati i smesu izručiti na uljem premazan porcelanski tanjir ili na podmazanu alu foliju. Ostaviti da se ohladi. Hladno izlomiti na manje komade, staviti u avan i usitniti ali ne sasvim na sitno, već da se dobiju i malo krupniji komadi. Od usitnjenog grilijaša odvojiti jednu šaku sa strane, za dekoraciju.
2.
Za fil: U posudu za kuvanje na pari sipati 4 dcl mleka. Posebno umutiti 4 cela jajeta sa 4 kašike šećera, jednim pakovanjem vanil šećera i 4 kašike prosejanog brašna. Dodati 1 dcl mleka, dobro promešati pa lagano uliti u toplo, nikako vrelo mleko. Krem kuvati sve dok pri mešanju varjača ne počne da ostavlja trag po dnu šerpe. Fil ohladiti uz stalno mešanje ili preko staviti foliju i ostaviti da se ohladi.
3.
Penasto umutiti 125 gr maslaca i umutiti ga sa sasvim ohladjenim filom. Odvojiti 3-4 kašike za premazivanje torte odozgo a u ostatak dodati grilijaš od lešnika i dobro izmešati.
4.
Pravougaoni kalup dimenzija 15×30 cm obložiti tankom folijom. U dubljem tanjiru izmešati 1 dcl mleka i jednu kašiku ruma. Piškote brzo provlačiti kroz mleko, nikako ih ne potapati, i slagati ih u kalup tako da strana posuta šećerom bude dole. Preko prvog reda piškota naneti pola fila, zatim ponovo poredjati piškote, ostatak fila i završiti piškotama. Poslednji red lagano pritisnuti da piškote utonu u fil. Kalup prekriti folijom i ostaviti na hladno da se dobro stegne.
5.
Tortu držati u frižideru bar 12 sati pre služenja, najbolje da prenoći na hladom. Sutradan je izručiti iz kalupa na tacnu i premazati je ostavljenim žutim filom.
Umutiti 2 dcl mlečne slatke pavlake (po želji možete dodati i 1-2 kašike prah šećera) vodeći računa da je ne premutite, čim žice od miksera počnu da ostavljaju trag, pavlaka je umućena. Tortu premazati pavlakom i ukrasiti je po želji. Posuti je preostalim grilijašem. Nakon toga: njami!

Nema komentara:

Objavi komentar