petak, 11. ožujka 2016.

ŠARLOTA SA KIKIRIKIJEM





SASTOJCI
1 kutija piškota (od 210 gr)
Za šećerni sirup:
4 dl vode
2 kašike šećera
malo ruma
Za kremu
4 jaja
250 gr putera
100 gr čokolade za kuvanje
150 gr prah šećera
200 gr ispečenog mlevenog kikirikija
Kalup – 26 cm x 12 cm
Za ukrašavanje
ono što volite – kikiriki, čokolada, šlag
PRIRPEMA
Za dobru i brzu šarlotu, najpre treba pripremiti kalup, odnosno iskrojiti peki papir tačno po njegovoj veličini, pa ga fiksirati štipaljkama.
Skuvati sirup od vode i šećera, neka vri minut-dva, pa tek onda dodati rum i ostaviti da se dobro ohladi.
Od belanaca ulupati čvrst sneg, pa mu dodati 75 gr prah šećera.
U drugoj posudi mikserom dobro umutiti puter sa 75 gr prah šećera, pa dodati 4 žumanca i 100 gr otopljene čokolade.
Špatulom nežno i polako izmešati sneg od belanaca sa smesom od putera i čokolade, pa dodati mleveni kikiriki. (Ostaviti kašiku-dve sa strane, ako želite da pospete gotovu šarlotu).
U pripremljen kalup, uz duže stranice, stavljati uspravno po jednu – dve piškote, koje na brzinu treba potapati u šećerno-rumski sirup (ne previše, jer će prebrzo omekšati i raspasti se). Dodati malo krema, pa opet piškotu, dve, pa pomalo krema. Kad je kalup napunjen, pravnati kremu, pa i odozgo lepo složiti pokvašene piškote. Ja sam malo sekla krajeve piškota, da bolje legnu.
Kalup sa šarlotom ostaviti u frižider, da se lepo stegne, a zatim ga istresti na lep tanjir i ukrasiti onim što volite.
Pošto su moji momci jaaaaako nestrpljivi, naša šarlota je odležala u zamrzivaču dvadeset minuta, i odmah išla na degustaciju…

Nema komentara:

Objavi komentar