srijeda, 9. ožujka 2016.

ZAPECENE PALACINKE PUNJENE SPINATOM





SASTOJCI
Zapečene palačinke sa špinatom
palačinke
250 gr brašna
3 kom žumanjca
2 -3 dcl mlijeka i vode
bešamel
1 l mlijeka
80 gr brašna
80 gr masla
malo naribanog oraščića
malo soli, papra
šaka svježe naribanog parmezana
smjesa za punjenje palačinki
500 gr špinata
200-300 gr skute, kravljeg sira
šaka parmezana
1 kom jaje
malo oraščića,soli, papra
30 gr masla
Priprema
1.
najprije umijesiti palačinke od žumanjaca, brašna, mlijeka i vode, posoliti te ih ispeći kao obično. Idealno je da tava nije prevelika, ali u svakom slučaju kasnije ih treba isjeći na komade dugačke 8-10 cm
2.
bešamel : rastopiti maslac, dodati brašno i miješati dok ne počne pjeniti. Tada polako umiješavati hladno mlijeko i kuhati desetak minuta. Ovo je tipični bolonjski recept za bešamel s kojim se prelivaju cannelloni i lasagne i koji mora biti malo rjeđi, ukuhaniji i stoga je mnogo ukusniji od onih gustih bešamela koji se trenutačno zgušnjavaju.Pred kraj dodati soli, papra i svježe mljevenog oraščića. Probati. Staviti sa strane i kad se prohladi dodati bogatu šaku svježe izribanog parmezana.
3.
smjesa za punjenje : očistiti, oprati špinat i grubo ga narezati. U malo dubljoj tavi staviti maslo i špinat, posoliti i pustiti da se na jačoj vatri skuha. Ako je potrebno stavite poklopac u početku, ali ga skinite kada špinat pusti vodu jer ona mora potpuno iskuhati. Kada se smjesa malo ohladila, umiješajte skutu, jaje, šaku svježe ribanog parmezana, oraščić i sve dobro izmiješajte.Probajte da li treba dodati soli.
4.
pripremite vatrostalnu posudu ili pekač u koji ćete slagati zamotane palačinke. Namazati pekač maslom i na dno staviti sloj bešamela.
5.
palačinke izdašno namazati smjesom od špinata i skute. Zatim dodati žlicu bešamela i premazati smjesu za punjenje. Zarolati i ako je potrebno izrezati zarolanu palačinku na komade od 8-10 cm. Slagati palačinke jednu pored druge.
6.
ostatak bešamela bogato namazati na palačinke i paziti da uđe između svake od njih. Posuti parmezanom i staviti još ponegdje komadiće masla.
7.
staviti u zagrijanu pećnicu na 200 i peći petnaestak minuta dok se ne uhvati fina korica. Jesti dok je toplo
Posluživanje
Ovo je zasitno jelo, viših kalorijskih vrijednosti. Ako je dio svečanog ručka, treba paziti da je glavno jelo lagano. Ako je to meso tada je primjereno pečenje poput roastbeefa ili teletine koje treba služiti samo s zelenim salatama. U takvim prilikama za desert se može predvidjeti neki osvježavajući voćni sladoled.
Izvor: Coolinarka.com

Nema komentara:

Objavi komentar