ponedjeljak, 21. ožujka 2016.

BAKLAVA SA HURMAMA





Sastojci
25 kom hurmi
200 g mljevenih oraha
300 g mljevenog keksa
3 kašike griza
250 g otopljenog maslaca
100 ml mlijeka
PREMAZ ZA JUFKE
50 g otopljenog maslaca
malo ulja
PRELJEV ZA BAKLAVU
80 ml vrelog ulja
AGDA
1 kg šećera
1 litar vode
1 limun (kora i sok)
1 pakovanje jufki (pakovanje od 450 ili 500g)
Priprema
1.
Hurme kuhati u vodi 10tak minuta. Isprati ih hladnom vodom te oguliti i izvaditi kospe. Izgnjeciti ih da se dobije glatka smjesa. U posudu staviti keks, orahe, griz, kasu od hurmi, te sve pomijesati sa otopljenim margarinom i mlijekom. Dobro umijesati da se sastave svi sastojci.
2.
uzimati po dvije jufke. Jednu premazati maslacem pa staviti preko drugu. I nju premazati maslacem. Staviti fil od hurmi i keksa na rub jufke, po dužoj strani i zarolati. Redati u pleh od sporeta(kod mene je ostao jedan red nepopunjen). Poredane rolne izrezati na zeljene sirine. Izrezanu baklavu preliti s vrucim uljem. Staviti da se pece prvo na 200C 10tak min, pa onda smanjiti na 180C 25min ili dok se fino ne ispeku, zarumene.
3.
Agdu poceti kuhati negdje na sredini rolanja. U serpu staviti secer i vodu i nasjeceni limun i kuhati dok ne prokuha na najjacoj temperaturi, kada prokuha smanjiti na nizu i neka lagano kuha (bez jakog krckanja) dok se baklava ne ispece u rerni.
4.
Preliti vrucu baklavu sa vrucom agdom

Nema komentara:

Objavi komentar