petak, 11. ožujka 2016.

GRIZ HALVA



Sastojci
Merimo sve istom soljicom za kafu, /soljica oko 100ml/
4 soljice tople vode
3 soljice Pšeničnog grisa Podravka
2 soljice secera
1 soljica ulja, /oko jedan prst manje puna/
1 Vanilin šećer Dolcela
100 gr mljevenih oraha (ili lješnjaka)
nekoliko jatke oraha za dekoraciju



Priprema
1.
U vrucoj vodi dodamo secer i vanilin secer i promesamo da se rastopi. U drugoj posudi soljicom izmerimo kolicinu griza. Orahe sameljemo.
U serpi sipamo ulje, dodamo griz i pzimo ga uz stalno mesanje, / ne na jakoj vatri/, sve dok griz ne promeni boju i divno zamirise, /ne smete ga preprziti odnosno da previse ne potamni/. U przeni griz dodamo mljevene orahe i sve zajedno przimo jos minut do dva.
2.
Serpu sa przenim grizom i orasima maknite sa ringle i odmah dodajte vodu sa rastvorenim secerom i vanilijom, uz neprekidno mesanje zicom mutilicom. Zatim vratite serpu na ringlu i neprekidno mjesajte dok se halva ne zgusne i pocne odvajati od serpe.
3.
Od gotove griz halve uzimamo kasikom i stavljamo na tanjir. Na svaki deo halve stavimo jatke oraha kao dekoracija. Halvu ovako kasikom je pravila moja mama pa tako sam je i ja napravila.
Ako zelite mozete gotovu halvu staviti u pravougaonu posudu, izramniti je i zatim secite kocke. Mozete je napraviti i u formi loptice.

Nema komentara:

Objavi komentar