Sastojci 20 osoba
600 grama oraha
1kg šećera
limun
jufke
puter
600 grama oraha
1kg šećera
limun
jufke
puter
Priprema
1.
Pripremite zaljev ili agdu koja se sastoji od 1l vode, 1kg šećera i 3-4 kolutića limuna. Kuhati 5 minuta, zatim pričekati da se ohladi.
2.
Napravite smjesu od 600 grama mljevenih oraha i 100 grama šećera. Rastopite jedan puter na laganoj vatri.
1.
Pripremite zaljev ili agdu koja se sastoji od 1l vode, 1kg šećera i 3-4 kolutića limuna. Kuhati 5 minuta, zatim pričekati da se ohladi.
2.
Napravite smjesu od 600 grama mljevenih oraha i 100 grama šećera. Rastopite jedan puter na laganoj vatri.
3.
Kupljene kore za baklavu slagati slj. redoslijedom: stavite tri kore i namazete rastopljenim puterom, zatim pospete mljevenim orasima i šećerom koje ste prethodno pripremili, zatim stavite još dva puta po jednu koru i svaku pospete navedenom smjesom.
4.
Zamotati u rolnu i sjeći na dasci za rezanje.
Poredati u tepsiju i peći dva sata na temperaturi od 150 stepeni. Zadnjih deset minuta pojačati na 180 stepeni da porumene.
Kupljene kore za baklavu slagati slj. redoslijedom: stavite tri kore i namazete rastopljenim puterom, zatim pospete mljevenim orasima i šećerom koje ste prethodno pripremili, zatim stavite još dva puta po jednu koru i svaku pospete navedenom smjesom.
4.
Zamotati u rolnu i sjeći na dasci za rezanje.
Poredati u tepsiju i peći dva sata na temperaturi od 150 stepeni. Zadnjih deset minuta pojačati na 180 stepeni da porumene.
5.
Zaliti ohlađenom agdom.
Posluživanje
Služiti uz kafu i vodu.
Zaliti ohlađenom agdom.
Posluživanje
Služiti uz kafu i vodu.
IZVOR:www.coolinarica
Nema komentara:
Objavi komentar